Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Sepulcre del Cardenal Berenguer d’Anglesola (+1408)

NÚM DE REGISTRE

299

CRONOLOGIA

primera meitat del s.XV

CLASSIFICACIÓ / REGISTRE

escultura

NOM DE L’OBJECTE

sepulcre

ALÇADA (CM)

65

LLARGADA (CM)

AMPLADA (CM)

175

DIÀMETRE (CM)

TÈCNIQUES UTILITZADES

tallat, esculpit, cisellat

MATERIALS UTILITZATS

alabastre

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ

TEMA

Retrat i figures humanes

DESCRIPCIÓ

El sepulcre és una peça excepcional de l'art funerari. És un dels pocs exemples de sepulcre exempt que hom pot trobar a Catalunya i palesa l'influx borgonyò, en especial pel tractament dels personatges amb amples draperies, barbes abundantment arrissades i rostres d'una forta exepressivitat. El sepulcre consta d'un taüt d'alabastre de Beuda, que per la cara visible des de la reixa de la capella conté vuit requadres separats per columnetes gòtiques acabades amb fins pinacles. Sis dels requadres contenen una figura de personatge orant, encaputxat en senyal de dol i en actitud d’aflicció, iconografia que sovinteja en l‘escultura funerària, especialment amb l’arribada de la moda borgonyona cap el 1400. Les figures estan coronades amb dossers de planta pentagonal i de finíssims calats. A cada extrem un altre quadre conté l'escut d'armes superat de capell cardenalici. L'estàtua jacent del prelat mostra l'extraordinària capacitat tècnica de l'escultor: la pulcritud i el detallisme amb què ha estat realitzada fa la impressió d'una obra d'argenteria, doncs mostra la minuciositat pròpia d’un miniaturista o d’un argenter, ostensible en la capa pluvial, en particular al fermall de pinyes, en la mitra i el capell cardenalici reposant als peus. El rostre constitueix un dels exemples més notables de la retratística catalana medieval. L'escultor supera aquí el caràcter macabre dels rostres que sovint hom troba en l'art funerari.

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA

Escut d'armes de Berenguer d'Anglesola, a cada extrem del sepulcre.

AUTOR/A

atribuït a Pere Oller

ESCOLA / TALLER

JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA

Identificació per relació

LLOC D’EXECUCIÓ

LLOC DE PROCEDÈNCIA

ALÇADA (CM)

65

LLARGADA (CM)

FORMA D’INGRÉS

FONT D’INGRÉS

DATA D’INGRÉS

ÚS

RESTAURACIONS

PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)

DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)

Regular

NÚM. D’EXEMPLARS

NÚM. DE FRAGMENTS

NÚM. DE PARTS

PARTS QUE MANQUEN

DESCRIPCIÓ

-CLARA, J. Introducció a la Història de Girona. Col. Històries locals, núm. 1, Sant Cugat del Vallès: Edicions Del Pèl, 1983. p.69. -CLARA, J. Introducció a la Història de Girona. 3ª ed., col. Quaderns de les Sivelles. Girona: CCG Edicions, 2004. p.55. -EL C. DE G. (Ps.) “Sepulturas notables descubiertas en esta Santa Iglesia Catedral” dins Revista de Girona, Girona: Imprenta del Hospicio Provincial,1886, núm. X, pàg. 341. -FONT, L. Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano. Ed. Carlomagno: Girona, 1952, p. 21. -FREIXAS, P. L'art gòtic a Girona. Girona, 1983, p. 120 MARQUÈS, J. "El sepulcre de Berenguer d'Anglesola", Informe, Diari de Girona, 6 de gener de -1988. -MARQUÈS, J. "La capella del sepulcre d'Anglesola", Informe, Diari de Girona, 30 de desembre de 1987. -MARQUÉS, J. “El Obispo Berenguer de Anglesola” dins Revista de Girona, Girona: Tallers Gràfics Dalmau Carles, Pla, SA, Any XXIII , Tercer trimestre 1977, núm. 80, pàg. 239. -NADAL, J. et al. La Catedral de Girona. Una interpretació. Ajuntament de Girona i Lunwerg editores: Barcelona, 2002. p. 152-154.VALERO, J. “El Sepulcre de Berenguer d'Anglesola i els seus referents en l'escultura funerària europea”, dins d’Annals, vol 45. Girona: Institut d'Estudis Gironins, 2004. -ACG. AC, Vol. 115, Full 74v. [5 maig 1975] -ACG. AC, Vol. 115, Full 75v. [3 juny 1975] -PLADEVALL, A. (Dir.), "L'Art Gòtic a Catalunya. Escultura II. De la plenitud a les darreres influències foranes", Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 2007, p.108-112.

NOTES I OBSERVACIONS

L'any 1977 en fer-se el remodalatge del presbiteri de la catedral, el sepulcre va ser retirat del seu emplaçament original i col·locat a l'antiga capella de Santa Elisabet, i aleshores destinada a Sant Dalmau Moner. Avui aquesta capella està dedicada al Cardenal Berenguer d’Anglesola. S'han consultat les Actes Capitulars des de l'any 1881 (vol.95) fins 1975 (vol. 115). ACG. S'han consultat els inventaris dels anys 1470, 1588, 1629, 1685, 1742, 1774, 1775, 1823, 1924, 1938, 1939. ACG.

COMPARTIR

CA