Fons Patrimonial

Tresor
de la
Catedral

Tresor de la Catedral

NOM

Taula de la Crucifixió

NÚM DE REGISTRE

5

CRONOLOGIA

s. XV

CLASSIFICACIÓ / REGISTRE

objecte de culte

NOM DE L’OBJECTE

fragment de retaule

ALÇADA (CM)

111

LLARGADA (CM)

AMPLADA (CM)

110

DIÀMETRE (CM)

TÈCNIQUES UTILITZADES

pintura al tremp, daurat i estofat

MATERIALS UTILITZATS

fusta

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ

TEMA

DESCRIPCIÓ

Es creu que aquesta taula, probablement, forma part dels retaule dit de l'Anunciació, del qual se'n conserven les dues peces centrals al mateix Tresor de la Catedral. Es tracta de l'escena que coronaria el retaule. En la taula domina la riquesa cromàtica de verds, blaus, vermells i marronosos, juntament amb el tractament del fons, on la meitat superior és daurada amb decoració de brocat en relleu i a l'altra meitat hi apareix un àrid paisatge sense vegetació i amb una ciuat emmurallada en darrer terme. L'escena de la Crucifixió és representa sota un arc conopial. Els personatges són disposats en dos grups, a banda i banda de Crist mort a la Creu; a la seva dreta s'hi troba la Verge que s'esvaneix i és ajudada per sant Joan i les tres Maries, mentre que a l'altre costat apareixen sis soldats romans, un dels quals porta l'estandard amb les inicials S.P.Q.R., guarnits amb un complet arnès medival format per cuirasses, escuts, cascos, llances i espases.

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ MARCA O INSCRIPCIÓ

APRECIACIONS / DESCRIPCIÓ HERÀLDICA

AUTOR/A

atribuït Ramon Solà II

ESCOLA / TALLER

Escola de Girona

JUSTIFICACIÓ D’AUTOR O ESCOLA

atribució

LLOC D’EXECUCIÓ

LLOC DE PROCEDÈNCIA

ALÇADA (CM)

111

LLARGADA (CM)

FORMA D’INGRÉS

FONT D’INGRÉS

DATA D’INGRÉS

ÚS

RESTAURACIONS

Restarurat el 1884 (vegeu observacions)

PUNTUACIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)

DESCRIPCIÓ (ESTAT DE CONSERVACIÓ)

correcte

NÚM. D’EXEMPLARS

NÚM. DE FRAGMENTS

fragment de retaule

NÚM. DE PARTS

PARTS QUE MANQUEN

DESCRIPCIÓ

FONT, L., Gerona. La Catedral y el Museo Diocesano, Ed. Carlomagno, Girona, 1952, p. 47 GUDIOL i RICART, J., Pintura Gótica, Ars Hispaniae, vol. IX, Ed. Plus Ultra, Madrid, 1955, p. 288-291 SUTRÀ, J., "El Maestro de Gerona Ramón Solà ?", Revista de Girona,núm. 28, Girona, 1964, p. 39-43 FREIXAS, P., L'art gòtic a Girona, segles XIII-XV, Institut d'Estudis Gironins, Girona, 1983, p. 182-184 DALMASES, N.-JOSÉ i PITARCH, A., L'art gòtic. Segles XIV-XV. Història de l'Art Català, vol. III, Ed. 62, Barcelona, 1984, p. 269 FREIXAS, P. "La Crucifixió", Thesaurus-Estudis, 1986, p. 165

NOTES I OBSERVACIONS

A l'extrem inferior esquerre de la part inferior s'hi llegeix: "Restauració per A. Planella R. 1884". Escrit sobre la mateixa taula a la part del davant.

COMPARTIR

CA